Made you up gaat over Alex, zij heeft de aandoening schizofrenie. Hierdoor ziet ze dingen die er niet echt zijn, zogenaamde waanbeelden. Ze kan niet helemaal goed het verschil tussen de realiteit en haar waanbeelden zien. Het verhaal begint met een proloog. Hierin lezen we over een jeugdherinnering van Alex waarin ze het over een jongen met blauwe ogen heeft. We hebben Alex haar versie, maar ook de versie van haar moeder. Alex vraagt zich nog steeds af wat er echt was en wat niet. Wanneer ze wordt overgeplaatst naar een andere school komt ze Miles tegen. Maar heeft zij hem niet ingebeeld?

Het boek is omschreven als een boek waarvan je niet weet wat er nu waar is en wat niet. Dit komt vooral omdat het vanuit Alex haar perspectief is geschreven. Door haar schizofrenie is ze geen betrouwbare vertelster van haar eigen verhaal. Doordat ik al vaak snel vergat dat Alex schizofrenie heeft, was ik me niet steeds aan het afvragen wat nu echt en niet echt was. Of dat dit nou door het boek kwam of door mij, ik weet het niet helemaal. Toch waren er een paar dingen waarvan ik dacht, oké, hier heb ik mijn twijfels bij. Er was een heel groot iets waarvan ik helemaal uit mijn stoel viel, ik zou dat nooit geraden hebben.

“Believing something existed and then finding out it didn’t was like reaching the top of the stairs and thinking there was one more step.” 

Toen ik in Made you up begon wist ik eigenlijk bijna niks over schizofrenie. Dit was na het boek niet anders. Doordat er niet veel informatie wordt gegeven over deze ziekte wist ik er nog niet veel over. Wat heel jammer is, want meer diversiteit in boeken is wat we allemaal graag willen zien. Het heeft me wel nieuwsgierig gemaakt, dus ik ga wat op internet erover lezen.

Ik weet niet zo goed hoeveel sterren ik dit boek zou geven. Het is zeker geen slecht boek en ik heb me echt vermaakt. Maar ik denk dat ik er te hoge verwachtingen van had. Helaas..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *