The astonishing color of after is een magical realism boek. Dat betekend dat magie in de echte wereld is verworven. Leigh haar moeder heeft aan zelfdoding gedaan. En Leigh is er zeker van dat haar moeder toen is veranderd in een vogel. Het is een beetje zoals sommige mensen een vlinder zien en zeker weten dat het hun overleden geliefde is. Leigh reist kort daarna naar Taiwan, om haar opa en oma te ontmoeten. Daar leert ze veel over haar moeder en haar familie. Dingen die ze nooit zou hebben geweten als ze niet naar Taiwan had afgereisd. Ze kijkt ook terug naar de tijd dat haar moeder depressief was. Naar hoe ze omging met haar emoties. En de dag dat ze Axel zoende, dezelfde dag toen haar moeder aan zelfdoding deed.

Een afbeelding van het boek The astonishing color of after

The astonishing color of after bevat verschillende verhaallijnen die mooi verweven worden door het boek heen. Leigh roept herinneringen op. Herinneringen hoe de band met haar moeder was voor dat zij overleed. De mooie en minder mooie dingen. Ze ziet dingen die ze eerst niet zag of wou zien. Herinneringen tussen zichzelf en haar vader. En tussen het gezin. Hoe een heel gezin lijd onder een depressief familielid. Hoe het uit elkaar kan halen maar ook naar elkaar toe kan brengen. Naast het verdriet zitten er ook mooie dingen tussen. Emily schrijft dit alles mooi op. Op deze manier moet je de emotie wel voelen. Ook de band met haar beste vriend is een rode draad in dit boek. Ze geven hun emoties aan doormiddel van kleuren. Een uniek idee, je weet precies wat ze voelen en zo kan je je goed inleven.

“Once upon a time we were the standard colors of a rainbow, cheery and certain of ourselves. At some point, we all began to stumble into the in-betweens, the murky colors made dark and complicated by resentment and quiet anger.  At some point, my mother slid so off track she sank into hues of gray, a world drawn only in shadows.”

Een hoofdstuk uit The astonishing color of after met daarbij kleurpotloden omdat het boek om kleur draait

Leigh roept al deze dingen in Taiwan op. Haar moeder is hier opgegroeid en Leigh komt in het huis van haar opa en oma terecht. Hier ziet ze haar moeder vaak als de vogel. Haar familie vind het maar gek, maar ze is hier zeker van. Familie geheimen worden onthuld. Kan Leigh een reden vinden waardoor iemand depressief wordt?

Mocht jij of iemand die je kent problemen hebben, bel één van onderstaande hulplijnen:

Familievan.nl – voor familieleden waarvan de vader, moeder, zus etc. psychische problemen ervaart
113 online – 24 uur per dag – voor mensen die denken aan zelfdoding.
Sensoor – 24 uur per dag – voor als je problemen hebt, eenzaam voelt of verdriet hebt – je wordt toegestaan door getrainde vrijwilligers
Gripopjedip.nl – voor jongeren met depressieve klachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *