The bear and the nightingale is een sprookje van Katherine Arden. Zij weet alles van Russische literatuur. Voor dit boek was ik heel enthousiast. Toen ik begon had ik ook het idee dat dit een leuk sprookje zou gaan worden. Helaas was dit voor mij niet het geval. Ik heb er dan ook drie weken overgedaan om het uit te lezen. Want ik moest wel lezen hoe het eindigde, ook al is het een trilogie.

Het doel is de post krachtiger te maken door het boek met Russische folklore te laten zien

In dit sprookje bevinden zich wezens die in het huis waarin Vasilia en haar broers, zussen en vader wonen. Ze komen ook voor in de rest van het dorp en in het bos. Maar het is niet helemaal duidelijk hoe ze eruit zien en waar ze vandaan komen. Ze zijn er gewoon altijd. Hierdoor was het ook best moeilijk om ze voor ogen te zien. Het is juist prettig als je dit wel kan doen. Alles wat er met de Frost Demon in dit verhaal gebeurd wordt ook vaak herhaald. Een beetje erg jammer dus..

Haar vader trouwt met de dochter van de half-broer van zijn overleden vrouw, genaamd Anna. Ze is net als Vasilia in haar tienerjaren. Ook zij ziet de wezens, maar wil ze liever niet zien want ze staren haar alleen maar aan. Ze maakt Vasilia juist uit voor een heks, net als de rest van het dorp. Hierdoor veranderd ook de hele dynamiek tussen Vasilia en Pyotr. Pyotr straft haar vaak. Vasilia verzet zich daar tegen wat fijn is om te lezen. Ze is een sterk en feministisch persoon. Moet ze ook niet gewoon als gelijke worden gezien? Zou ze ook niet moeten mogen kiezen wat ze wil doen met haar leven? Zeker in de tijd van nu is het een belangrijk onderwerp en daar speelt Katherine Arden goed op in.

Een quote in het Russische sprookje The bear and the nightingale

Er bevindt zich ook een priester in dit boek. Ik heb niets tegen religie, maar ook dit werd weer zo vaak herhaald dat het me tegen ging staan. Voor de rest zit er veel Russische folkore in dit boek. Dat was wel leuk, want ik weet amper wat van Rusland af. Het enige wat ik weet is dat Trump door de Rusland zou zijn geholpen, haha. Het laatste stuk van dit boek was het leukst. Waardoor je misschien wel nieuwsgierig wordt naar het tweede boek. Maar dat was voor mij al te laat. Ik zal deze trilogie niet voortzetten. Helaas..

Ik geef het boek 2 sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *