Het is september. Een maand dat voor mij vaak gehaat wordt. De vakantie is over, school of stage begint weer en je moet het normale leven weer op zien te pakken. Daardoor heb ik ook geen tijd meer om te lezen. Ik weet het, klinkt allemaal heel erg dramatisch. Zo voelt het helaas gewoon voor mij elk jaar. Afgelopen zomer had ik zoveel vrije tijd om te lezen, boek naar boek ging ik door (oké misschien overdreven, heb maar 3 boeken uit). Nu het gewone leven weer begint, heb ik moeite om weer tijd te vinden in een boek. Elke dag sta ik om 5.30 op, daarna ga ik naar mijn trein. In de trein ben ik zo moe dat ik gewoon geen energie heb om mijn ogen te bewegen over de letters. Daarna ga ik op een pond, deze duurt 20 minuten. Dit is voor mij vaak het moment om te lezen. Daarna begint mijn dag en rond half 6 ga ik weer naar huis, waar het te druk is om te lezen: volle treinen. Rond half 8 ben ik thuis ga ik eten en dan lig ik om half 9 in mijn bed (ja dan slaap ik echt).

En dit is vaak het begin van mijn september leesdip, die als ik niet oplet heel erg lang kan duren.

Dus hoe kom je door zo’n leesdip heen? Ik probeerde een lijstje te maken met dingen wat mij misschien gaat helpen. Ik weet nog niet of het werkt, maar misschien heeft iemand anders er wel baat bij!

Tip 1
Maak er echt tijd voor. Ik weet dit is een van de meest cliché dingen om te zeggen en je zal vast denken, dat werkt bij mij niet want ik heb echt geen tijd, maar er zijn vast een aantal momenten die je gewoon spendeert op je telefoon die je eigenlijk had kunnen besteden aan een boek. 

Ik keek net op mijn huidige schermtijd gebruik per dag van mijn telefoon en zag dat er gemiddeld 4 uur en 50 minuten per dag besteed was. Wat ik daar allemaal deed op, geen idee, want op stage gebruik ik hem helemaal niet. Dat is dus toch een valkuil van mij. 

Tip 2
Kies een boek uit die je echt heel graag wilt lezen, een die makkelijk te lezen is en je zo erg prikkelt dat je het graag in een ruk uit wilt lezen. Kies als je echt in een dip zit een simpel boek uit die je weer prikkelt om weer verder te gaan. Zo kom je langzaam weer in een leesritme. 

Soms heb je een boek die in het begin lastig door te komen is. Dit motiveert vaak niet echt om het op te pakken en er verder mee door te gaan. 

Tip 3
Zet een timer en forceer je zelf telkens 10 minuten tijd te maken.

Wat is nou 10 minuten?.

Tip 4
Gun jezelf tijd

Lukt het niet? Ga er dan gewoon akkoord mee en wacht tot je zelf weer tijd heb (ook mentale tijd). Je bent aan niemand wat verplicht. Wacht tot het moment daar weer is.

Hopelijk werkt dit een beetje en kan je dit toepassen in je leven. Mocht het niet lukken, dan maakt het allemaal niet uit! De tijd komt gerust nog wel.

Wat werkt er altijd bij jou als je een leesdip hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *