Boek vs. Film #2: Wonder

Afgelopen week ben ik op vakantie geweest en tijdens de vlucht heb je dan meestal een hele waslijst aan films en series die je kunt bekijken. Ook bij mij zaten er zeker wat leuke tussen die ik al langere tijd wilde zien; namelijk, Everything, Everything (waar Amy een tijdje terug een artikel over schreef) en Wonder, waar ik in de post van vandaag wat meer over zal gaan vertellen.

Wonder – R.J. Palacio
Wonder vertelt het inspirerende en hartverwarmende verhaal van August Pullman die met zijn gezichtsafwijking voor het eerst naar een normale basisschool gaat. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden, en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. In dit boek lees je vanuit verschillende oogpunten hoe mensen worstelen met begrippen als empathie en acceptatie. Je begint met lezen vanuit Auggie’s perspectief maar switcht al snel ook naar dat van zijn zus, zijn klasgenoten en anderen. Hiermee merk je dat er altijd meerdere kanten aan een verhaal zitten.

Het boek:
Ik vond het een super mooi maar ook zeker makkelijk te lezen boek. Het zijn stuk voor stuk prachtige personages en je zit al vrij snel helemaal in het verhaal. Ik ben mee gaan leven met Auggie en ben echt verliefd geworden op dit jongetje want wat wordt hij als een sterk personage geportretteerd. Er is één stukje wat ik echt heel mooi vond en dat is het volgende: “There are always going to be jerks in the world, Auggie,” she said, looking at me. “But I really believe, and Daddy really believes, that there are more good people on this earth than bad people, and the good people watch out for each other and take care of each other.”

De film:
In de film hebben ze zich volgens mij zeker wel aan de verhaallijn van het boek gehouden. Het boek heeft veel meer body maar de belangrijkste en mooiste stukken zijn meegenomen om de film één geheel te maken; men kan uiteraard niet het gehele boek verfilmen. Mijn complimenten daarvoor. Verder vond ik dat de acteurs de personages en het verhaal echt heel goed tot leven hebben gebracht wat het super fijn maakte om naar te kijken. Iets wat me ook wel positief verbaasde was dat ze zelfs in de film de verschillende perspectieven zoals je deze in het boek kunt lezen naar voren hebben weten te brengen. Hier was ik in eerste instantie heel erg benieuwd naar hoe dit precies zou worden verfilmd, maar het geeft zeker die extra dimensie in het hele verhaal!

Conclusie
Zowel het boek als de film brengen de boodschap van het verhaal ieder op zijn eigen manier heel mooi over, althans dat vind ik persoonlijk. Het verhaal van Auggie staat centraal, zoals het zou moeten, en het is aan jezelf of je dit liever leest of in film vorm kijkt. Ikzelf prefereer dan het boek omdat je hiermee net iets langer kunt genieten van August 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *