Wanneer een film uit komt gebaseerd op een boek, ben ik altijd benieuwd wat ze ervan hebben gemaakt. In je hoofd stel je vaak dingen anders voor dan ze in de film doen. De karakters kunnen grote verschillen hebben en het verhaallijn wordt vaak aangepast. Dit omdat er maar een beperkt tijd beschikbaar is en zo niet alle details mogelijk zijn om erin te verwerken. In deze rubriek vind je wat ik van de verschillen tussen boeken en films vind. Als je het boek en/of de film nog niet hebt gelezen, raad ik je het nu af om verder te lezen. Dit in verband met spoilers.

Everything, Everything
Madeline Whittier is allergisch voor de buitenwereld. Zo allergisch zelfs dat ze nog nooit in haar zeventien jaren buiten is geweest. Wanneer Olly naast haar komt wonen en met Maddie wil praten, beginnen er kleine scheurtjes te komen in de glazen bol die haar moeder om haar heen had gebouwd. Olly schrijft zijn e-mailadres op een papiertje en houdt het tegen het raam en plotseling gaat er een deur open. Maar durft Maddie wel buiten haar comfortzone te gaan?

Het boek:
Het boek is een makkelijk Engelstalig leesbaar boek. Het begin van het verhaal wordt langzaam opgebouwd, waardoor je stapsgewijs kunt gaan voelen wat ze meemaakt en zo brengt het je direct mee in de wereld van Madeline. Olly wordt geportretteerd als  een spierbundel die volledig controle heeft over zijn lichaam. Hij klimt overal op en je vind hem dan ook vaak zittend op het plafond. Madeline wordt geportretteerd als een meisje dat ziek is maar daar lak aan begint te krijgen. Haar moeder is een overbezorgde moeder waardoor ze gelimiteerd wordt in het doen en laten. Madeline krijgt met Olly contact via e-mail en sms. Daarnaast spreken ze elkaar elke nacht om 3 uur en houdt Madeline in de gaten wat hij en zijn familie elk moment van de dag doet.

De film:
De film lijkt erg op het boek alleen zijn er veel karakters verdwenen. Zo wordt er niet verteld over haar docenten en de manier hoe ze functioneert op school. Er is wel een extra karakter toegevoegd, waar in het boek alleen over verteld wordt. De karakters in de film waren compleet anders dan ik me had voorgesteld, het voornaamste wat ik anders vond was Madeline haar zuster en Olly. Ook hebben ze wat minder inhoud gekregen op emotionele waarde dan je ze in het boek leert kennen. Het grootste verschil is dat Olly niet zo super atletisch is dan in het boek verteld wordt. In de film ziet en gedraagt hij zich als een reguliere jongen die toevallig haar leuk vindt. Dit vind ik erg jammer omdat het juist het grootste contrast liet zien tussen “niets kunnen doen met je lichaam” vs “alles en echt het uiterste uit je lichaam kunnen halen“. De manier van communicatie is veranderd naar sms-en en bellen. Daarnaast wordt er minder tijd besteed aan het einde, waarom haar moeder deed wat ze heeft gedaan (grootste spoiler, ik hou hem voor me).

Mening:
Ik vond de verhaallijn over het algemeen interessant en slim gevonden. Alleen had ik wat meer van het verhaal verwacht. Nadat ik het boek had gelezen, was ik een beetje teleurgesteld over het einde. Ik vond het jammer dat ze niet verder zijn gegaan en het wat uitgebreider hadden gemaakt, aangezien het veel meer potentie had. Driekwart van het boek wordt langzaam opgebouwd waar niets gebeurd en in het laatste stukje komt echt wat meer verhaallijn. Wat wel leuk is, is dat er gebruik gemaakt wordt van vele illustraties. Zo zijn de berichten uitgetekend en krijg je zo een stukje vanuit haar denkwijze te zien. Deze illustraties komen op het eind in de film ook weer terug!

Ik geef het 3/5 sterren.

One Comment

  1. Pingback: Boek vs. Film #2: Wonder • More Than Books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *